Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Prosty przepis na babkę cytrynową. Idealnie sprawdzi się na stole Wielkanocnym jak również można ją piec przez cały rok.

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram stopionego masła
  • starta skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Całe jaja ubić z jedną szklanką cukru na gęstą masę.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Wlać wystudzone masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać, następnie przelać do formy.
  • Piec przez 45 minut w 200 stopniach.
  • Po upieczeniu, jeszcze ciepłą babkę polukrować.

Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz.
Smacznego!

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama ślicznej córeczki. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest