Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone

Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone

Ciasto, które uwielbiam przygotowywać latem. Puszysty biszkopt, serek mascarpone i dużo letnich owoców.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Białka ubić na pianę, dodać stopniowo żółtka i cukier. Ubić na puszysty krem.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  • Gotową masę przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzimy. Jak przestygnie zdejmujemy ze spodu papier do pieczenia i wkładamy ponownie do tortownicy.

Składniki na krem:

  • 250 gram serka mascarpone
  • 200 gram dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe oraz dowolne owoce

Przygotowanie:

  • Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, aż zgęstnieje.
  • Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Na wystudzony biszkopt przełożyć gotową masę, wyłożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ciasto lepiej smakuje 🙂

Smacznego!

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama ślicznej córeczki. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest