Domowy rosół jak u mamy

Domowy rosół jak u mamy

Rosół kojarzy mi się z dzieciństwem i może dlatego go tak uwielbiam. Nie ukrywam ale mojemu mężowi bardzo smakuje w moim wykonaniu. Idealna zupa na rodzinny niedzielny obiad.
Staram się przygotowywać rosół tak samo jak robiła to moja mama. Najlepszy jest, kiedy zrobimy go z wiejskiej kury. Ja sama przygotowuję rosół z kurczaka dodając skrzydło albo golonkę z indyka. Jest wtedy smaczniejszy.


Składniki:

  • około 2 kilogramy kurczaka (im większy tym lepszy)
  • skrzydło lub golonka z indyka
  • włoszczyzna
  • przyprawy
  • średnia cebula
  • makaron nitki


Przygotowanie:

  • Kurczaka kroimy na części – szyję, skrzydełka, uda, piersi i korpus (pierś można odłożyć na drugie danie ale nie jest to konieczne).
  • Mięso opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na średnim ogniu.
  • Kiedy nasz wywar zacznie się gotować, zebrać szumowiny.
  • Do garnka wkładamy obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa – marchewki, pietruszkę, seler, por oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
  • Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy około 2 godziny (nasz rosół ma lekko pyrkać).
  • Na koniec opiekamy obraną cebulę na ogniu bądź w piekarniku (w przypadku kiedy gotujemy na kuchence indukcyjnej). Dodajemy ją do naszego rosołu i jeszcze gotujemy.


Rosół podajemy z makaronem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama dwóch cudownych córeczek. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest