Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Kuchnia chińska jest jedną z ulubionych kuchni mojego męża 🙂
Gotowanie sprawia mi dużo przyjemności. Teraz będąc w ciąży mogę oddać się tej pasji.
Tym razem zapraszam Was na danie idealne na obiad bądź romantyczną kolację we dwoje.

Składniki:

  • 1 duża bądź 2 średnie piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • marchewka
  • 1/4 ananasa (może być z puszki)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego imbiru (można pominąć)
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki soku z cytryny, limonki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki
  • Ananasa kroimy na mniejsze kawałki
  • Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Odstawiamy na chwilę
  • Imbir i czosnek ścieramy na tarce z małymi oczkami (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Sok z cytryny mieszamy z cukrem i 3 łyżkami wody. Odstawiamy
  • Na dużej patelni lub w woku rozprowadzamy olej. Wrzucamy piersi kurczaka i smażymy z każdej strony, co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać starty imbir, czosnek i pieprz
  • Dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy aż będzie miękka. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy przez 2 minuty
  • Na koniec wlewamy przygotowany sok z cytryny z wodą i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Dodajemy ketchup, jeszcze raz mieszamy i gotujemy przez 1 minutę

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama dwóch cudownych córeczek. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest