Makowiec

Makowiec

Prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzi się na Świątecznym stole.

Z poniższego przepisu otrzymamy dwa strucle.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 50 gram cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 gram masła

Masa makowa:

  • 850 gram gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka

Lukier:

  • sok z cytryny + szklanka cukru pudru
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Gorący sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek. Wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy,
  • Dodajemy jajka oraz roztopione, ciepłe mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 10-15 minut wystarczy.,
  • Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  • Masę makową mieszamy z bułką tartą oraz z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową,
  • Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, delikatnie mieszamy z masą makową.

Zwijanie i pieczenie:

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt i wyłożyć połowę masy,
  • Zawijamy makowiec w rulon. Po zwinięciu przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia i zawijamy pozostawiając centymetr wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Tak samo robimy z drugim kawałkiem ciasta,
  • Gotowe makowce przekładamy na blaszkę do pieczenia,
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Makowiec pieczemy 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy go na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie gotowy makowiec wyciągamy, odwijamy z papieru i pozostawiamy do wystygnięcia,
  • Wystudzony makowiec, możemy polać lukrem.

Smacznego!

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama dwóch cudownych córeczek. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest