Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi oraz rewelacyjny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów.

Z poniższego przepisu otrzymamy 80 pierogów.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 600 gram mąki pszennej tortowej
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

  • 800 gram kapusty kiszonej
  • 70 deko suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier


Pierogi z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą nam się z Wigilią. Te pyszne pierogi najlepiej smakują właśnie w tym okresie.

Przygotowanie:

Farsz z kapusty i grzybów:

  • Moczymy grzyby, najlepiej przez całą noc.
  • Namoczone grzyby gotujemy aż będą miękkie. Tak samo postępujemy z kapustą kiszoną.
  • Ugotowane grzyby i kapustę pozostawiamy do przestudzenia.
  • Grzyby i odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  • Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • Po zmieleniu doprawiamy farsz cukrem, pierzem i solą
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy nasz farsz i dokładnie mieszamy.

Po przestudzeniu farsz będzie gotowy do użycia.

Ciasto na pierogi:

  • Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy łyżeczkę soli.
  • Dodajemy 400 ml gorącej wody z wymieszanym masłem do mąki.
  • Całość mieszam łyżką a po chwili zaczynam wyrabiać ciasto dłońmi.
  • Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Uformowaną kulę posypujemy mąką i zaczynamy rozwałkowywać ciasto.
  • Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kółka. Każdą sztukę możemy delikatnie rozciągnąć w dłoniach.
  • Nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Pierożki składamy na pół i sklejamy boki.


Pierogi z kapusty i grzybów układamy na desce oprószonej mąką. Ciasto po wykrawaniu pierogów zagniataj ponownie, wałkuj i wycinaj kolejne pierożki.
Gotowe pierogi umieścić w dużym garnku, z osoloną, gotującą się wodą. Po wypłynięciu pierogów z kapustą i grzybami czekamy 3 minuty i wyławiamy je. Możemy polać je odrobiną oleju, by się nie sklejały.

Smacznego.

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama dwóch cudownych córeczek. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest