Sernik japoński

Sernik japoński

Przepyszny sernik japoński, który ostatnio króluje na moim stole. To rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym czekoladowym spodzie, które przygotowuje się błyskawicznie. Połączenie smaków idealnie ze sobą współgra.

Bardzo polecam, szczególnie na wszelkie rodzinne uroczystości.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 150 gram mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 gram roztopionego masła
  • 3 jajka
  • starta skórka pomarańczy

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 800 gram wiśni
  • 8 łyżek cukru
  • sok z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • galaretka wiśniowa na wierzch

Składniki na masę serową:

  • opakowanie żelatyny fix
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • kg twarogu
  • 17 gram cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

  • Kawę rozpuścić w 100 ml wody.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, masło, rozmącone jajka oraz kawę miksujemy.
  • Całość przelewamy do prostokątnej formy.
  • Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Frużelina wiśniowa

  • Wiśnie podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut.
  • Dodajemy 8 łyżek cukru oraz sok z cytryny. Całość musimy zagotować.
  • Odlewamy pół szklanki płynu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wlewamy całość do wiśni. Po wymieszaniu studzimy.

Masa serowa

  • Żelatynę fix rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Śmietanę ubijamy.
  • Twaróg mielimy a następnie miksujemy z cukrem pudrem.
  • Przygotowaną żelatynę fix wlewamy do sera i miksujemy.
  • Dodajemy śmietanę i mieszamy.

Upieczony spód pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotową masę serową wylewamy na upieczony czekoladowy spód. Schładzamy w lodówce 20 minut. Następnie po schłodzeniu wykładamy frużelinę wiśniową. Drugim końcem widelca robimy delikatne esy-floresy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować naszą galaretkę. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama dwóch cudownych córeczek. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest