Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to danie, którego nie może zabraknąć w Wigilię. Najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.

Z poniższego przepisu otrzymamy 65 uszek.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 220 ml gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła


Składniki na farsz z suszonych grzybów:

  • 70 gram suszonych grzybów
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz z grzybów:

  • Suszone grzyby moczymy, najlepiej całą noc.
  • Namoczone grzyby odsączamy. Przekładamy do garnka i gotujemy aż będą miękkie.
  • Ugotowane grzyby po ostudzeniu, mielimy przez maszynkę.
  • Zmielone grzyby doprawiamy solą i pieprzem.


Ciasto na pierogi:

  • Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy łyżeczkę soli.
  • Masło mieszamy z gorącą wodą i dodajemy do mąki z solą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i zaczynamy wyrabiać.
  • Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i zaczynamy rozwałkowywać.
  • Z rozwałkowanego ciasta, wycinamy kółka.
  • Nakładamy farsz z grzybów. Brzegi zlepiamy, następnie łączymy dwa końce.
  • Gotowe uszka układać na desce oprószonej mąką.
  • Uszka możemy ugotować w osolonej wodzie bądź od razu zamrozić.


Smacznego.

Monika G.

Początkująca blogerka. Szczęśliwa żona oraz mama dwóch cudownych córeczek. Właścicielka charakternego Ragdolla, kotki która lubi być zawsze w centrum uwagi. Pasjonatka podróży, aranżacji wnętrz, dobrego jedzenia i wyczucia smaku.

Pin It on Pinterest